Maar ik ga je missen

Nov 13, 2023

Het lijkt zuivere kleuterlogica:

 

  • Als ik je mis, kom je me halen.
  • Ik denk het niet alleen te kunnen, dus laat ik je niet los.

 

Nabijheid en elkaar missen is een haat-liefde thema bij elke kleuter. Een kiekeboespel of verstoppertje spelen zorgt voor de nodige spanning en ontlading dat een spel net erg fijn maakt. Even weg zijn, zelfstandig op ontdekking gaan is leuk, zolang de spanning niet te hoog wordt. Stijgt die spanning wel teveel, dan wordt een situatie bedreigend. Dan gaat iedere mens in een overlevingsmodus en zal je blokkeren, wegvluchten of vechten. 

Bij het missen van een hechtingsfiguur is het net zo. Een playdate lukt misschien wel, maar een sleep-over laat de spanning te ver stijgen. Dan heeft jouw kleuter het idee het niet zelf te kunnen en jouw nabijheid nodig te hebben voor overleving. Zoon- of dochterlief zal dat dan luidkeels meedelen, letterlijk uit de situatie willen weggaan of als het ware stoppen met functioneren en minder bereikbaar lijken. 

 

Beeld je even in:

Een overnachting bij de grootouders, een nachtje weg met de school, een sleepover bij een vriendje of eenvoudigweg het afscheid aan de schoolpoort. Kleuters hebben het soms lastig met afscheid nemen omdat het gemis een beangstigend gevoel is waar ze nog niet volledig de baas over zijn.    

 
 
 
 
 
 

Hoe kan je jouw kleuter dan wel helpen? 

4 tips: 

  1. Zoek niet altijd naar de exacte waarom van de angst en het gemis. Een kleuter kan vaak zelf niet in woorden brengen wat hij voelt en waarom hij dat voelt. Op dat moeilijke moment is jouw kleuter één brok emotie. Denkfouten aanwijzen of rationele adviezen geven komen nu vaak niet binnen.  
  2. Focus op die allesoverheersende emotie. Geef ze samen een naam, een grootte en maak ze op die manier meer tastbaar. De emotie is er, daar valt niet over te discussiëren. 3.
  3. Help bij het reguleren van deze emotie. Dat staat niet gelijk aan de situatie helemaal overnemen of te veranderen naar dat wat de kleuter in extremis wenst. Wel hoor je de nood aan nabijheid en kom je daar in enige vorm aan tegemoet. Dit zal vermoedelijk niet magisch het gemis wegnemen, maar kan wel het gevoel draaglijker maken en meer controle geven. 
  4. Maak dit ook bespreekbaar op momenten dat er geen ‘crisis’ is. Op rustige momenten kan je vaak wel al heel wat bespreekbaar maken met jouw kleuter en kan je een preventief plan van aanpak samen bedenken. Zo kan je een transferobject samen maken: een zelfgetekende kussensloop, een armbandje, een knuffel met mama’s parfum. Je kan samen verstopspelletjes spelen om de kleine successen in het licht te zetten en daar kracht uit te halen om ook stilaan langere periodes alleen te zijn. We kunnen leren om moed te halen uit de uitgestelde interactie. Denken aan dat wat we later die dag/week kunnen vertellen aan elkaar, voor elkaar gemaakt hebben of kunnen tonen. Tijdens het rustige moment kunnen we wel onze ratio gebruiken en omdenken: missen is aan elkaar denken en net even dichter bij elkaar zijn.   

 

Uit het leven gegrepen: 

‘Ellis heeft het heel moeilijk om bij oma en opa te slapen. Ze kent mijn ouders erg goed, heeft er een goede band mee, maar een overnachting lukt er niet. Ze mist ons heel erg en geeft aan daardoor niet te kunnen slapen.’

Kirsten, mama van Ellis (6 jaar) 

 

Download de spelfiche hier: Klik hier