Maar hij zegt me na

imitatie kleuters onderwijs sociale Nov 27, 2023

Het lijkt kleuterlogica:

  • Als ik jou nazeg, is dat grappig 
  • Als jij mij nazegt, dan is dat pesten.  

 

Apen apen apen na. 

Imitatie is een universele manier van tot leren komen. We zien het in het dierenrijk, maar ook in alle culturen, over de hele wereld is te zien hoe kinderen hun ouders imiteren. 

Van bij de geboorte al houden ze je nauwlettend in het oog. Baby’s zijn nieuwsgierig en kijken met grote ogen naar die nieuwe wereld. Jouw glimlach zorgt voor een glimlach bij je baby. 

Peuters en kleuters verzorgen en troosten hun knuffel of pop net zoals jij dat doet bij hen. Ze helpen bij het schoonmaken, willen groot zijn en alles zelf doen. Ze doen soms letterlijk jouw schoenen aan. 

Kinderen leren continu. Ze zijn opmerkzaam en leren van hun omgeving. Ze imiteren gedrag en taal, niet enkel van jou, maar ook van familie, de leerkracht of vriendjes in de klas. 

Imiteren is dus heel gewoon en dat zie je ook in het kleuterspel. Kleuterleerkrachten beamen het: elk jaar opnieuw komt het nazegspelletje en alle sociale gevoeligheden daarbij aan bod in de klas. 

 

 

Beeld je in:

‘Mag ik de schaar?’  

‘Mag ik de schaar’ 

Maar stooooop 

‘Maar stoooop’ 

 

 

 

Het is niet voor iedereen leuk dit spel, maar het hoort bij het experimenteren en leren van elke dag. 

 

   

Hoe kan je jouw kleuter dan wel helpen? 

3 tips om elkaar toch te vinden in dit imitatiespel: 

 

  1. Benoem wat je ziet. ‘Jij zegt jouw zus na, de hele tijd.’ 
  2. Begrens: ik zie dat jouw zus het niet meer leuk vindt, dan stoppen we, ook al vind je het wel leuk. Dat zie ik ook. 
  3. Zie de nood aan aandacht en entertainment van de imitator en help hem deze nood te vervullen met een alternatief gedrag.  ‘Het is wel een leuk idee om samen spelletje te spelen.’ Ga even mee in het speelse, het creatieve en de kleuterhumor van dit alles. Stap in deze kinderwereld, want zo vind je elkaar het snelst terug. Door elkaars noden echt op te merken en af te stemmen op elkaar, laat ieder zijn strijd vaak los en wordt een voorstel tot alternatief gedrag snel aanvaard. 

 

 

Een spelletje waar kopiëren wel leuk is? 

Kijk snel naar onze freebie! 

Klik hier