Beste ouders,

Hoera! Jouw kind zit op een school die begaan is met de sociaal-emotionele ontwikkeling van hun kleuters. Deze school werkt met onze lesmethode 'JUNGLEMAATJES'. Wat fijn!

Onze Junglemaatjes zijn het hele jaar door aanwezig in de klas, maar ook in de turnles, op de speelplaats én bij jullie thuis. Samen oefenen we sociale vaardigheden op maat van jouw kleuter. We maken een warme klas, waar iedereen met respect naar elkaar leert communiceren en zo zichzelf durft te tonen. We leren onze emoties kennen en leren hoe we hiermee kunnen omgaan. We ondersteunen het samenspelen en helpen ook bij ruzie en herstel. We leren stevig in onze schoenen te staan en zoeken onze eigen superkrachten.  

We oefenen niet op één moment, in één les, maar geven onze kleuters de tijd zichzelf echt te leren kennen en stimuleren hen om in verschillende situaties hiermee aan de slag te gaan. 

 Onze thema's vinden jullie hieronder op een rijtje:

 • Een veilig klasklimaat
 • Gelijkenissen en verschillen
 • Positieve energizers in de klas
 • Rust in de klas
 • Afgestemde communicatie
 • Non-verbale communicatie
 • Basisemoties
 • Complexe emoties
 • Gradaties van emoties
 • Emotieregulatie
 • Sociale regels en rollen van een spel volgen
 • Samenwerken
 • Afstemmen op elkaars noden
 • Basisbegrippen ruzie en herstel
 • Perspectiefname bij een conflict
 • Herstelstrategieën
 • Eigen talenten en eigen grenzen
 • Groeimindset
 • Tot zichzelf komen

Doorheen al deze thema's zal je regelmatig in de boekentas of via mail spelfiches vinden die in de klas werden aangebracht en waar u thuis ook mee aan de slag kan. 

5 jungledieren, elk met hun eigen karakter

junglemaatjes papegaai
junglemaatjes olifant
junglemaatjes leeuw
junglemaatjes aap
junglemaatjes krokodil

Hoi daar! Welkom bij ons in de jungle!

Ieder van ons heeft zijn unieke karakter; met zowel talenten als valkuilen. Dit zorgt voor herkenbaarheid. Elke kleuter identificeert zich bijgevolg makkelijk met één van ons. Het is een laagdrempelige manier om sociaal-emotionele thema’s aan te kaarten en deze meteen concreet in te oefenen met kleuters.  

Misschien komt jouw kleuter wel eens thuis met een boodschap als 'Ik ben papegaai'!  

Wij stellen ons graag even aan jullie voor!

Hoi daar! Welkom bij ons in de jungle!

Ieder van ons heeft zijn unieke karakter; met zowel talenten als valkuilen. Dit zorgt voor herkenbaarheid. Elke kleuter identificeert zich bijgevolg makkelijk met één van ons. Het is een laagdrempelige manier om sociaal-emotionele thema’s aan te kaarten en deze meteen concreet in te oefenen met kleuters.  

Misschien komt jouw kleuter wel eens thuis met een boodschap als 'Ik ben papegaai'?

Wij stellen ons graag even aan jullie voor!

Leer onze junglevriendjes kennen!

junglemaatjes olifant

OLIFANTOlifant is een stevige dame. Wanneer zij stapt, davert het hele woud. Zich verstoppen is erg moeilijk, want Olifant is groot en … niet dun.  

Ze is wat stiller, erg zachtaardig en staat steeds voor iedereen klaar. Ze is creatief en met haar knutselwerken maakt ze geregeld de jungle nog mooier. 

Olifant is soms onzeker. Snel lopen kan ze niet en met haar dikke poten maakt ze al eens iets stuk.  

Olifant hoort er graag bij en houdt van al haar junglemaatjes.  

junglemaatjes leeuw

LEEUWLeeuw is een zelfzekere jongeman. Hij is fier op zijn lange manen en loopt steeds zelfzeker door de jungle. Van alle junglemaatjes is hij de snelste. Leeuw voert graag het woord en voelt zich de leider van de groep. 

Het gebeurt wel vaker dat Leeuw het niet eens is met de groep. Dan wordt hij boos en brult hij heel luid.  

 

junglemaatjes aap

AAPAap is de speelvogel van deze junglebende. Hij is vaak 
opgewekt,
enthousiast en
erg druk.

Hij
 springt en klimt de hele dag door. Lang stilzitten lukt hem niet. Aap is goed in anderen foppen en maakt graag veel plezier. Hij maakt amper ruzie en speelt graag met alle dieren.
 

junglemaatjes krokodil

KROKODILVan alle Junglemaatjes is Krokodil de oudste. Hij is stil en zegt vaak niet veel. Toch kan hij anderen tot rust brengen. Want wanneer er een probleem is, weet Krokodil wel raad. 

Krokodil is deel van de Junglemaatjesgroep, maar doet niet met alles mee. Hij zoekt soms de stilte op en doet zijn eigen ding. Hij is niet snel en houdt ook van alleen zijn. Van op een afstand kijkt hij mee; zo weet hij toch altijd wat er gaande is. 

  

junglemaatjes papegaai

PAPEGAAIAls Papegaai er is, hoor je dat meteen. Zij tatert er op los, heel luid en snel. Papegaai is nieuwsgierig en vliegt vaak over de Jungle; zo komt ze veel te weten. Papegaai is dan wel goed met woorden, de weg die is ze makkelijk kwijt. Ook al vloog ze zoveel langs hetzelfde pad, ze onthoudt het niet en vliegt telkens weer verloren.  

Papegaai vindt zichzelf prachtig. Met haar prachtige veren en vele kleuren, pronkt ze zonder schroom. Papegaai is niet verlegen en komt op voor zichzelf; Altijd wel een mening, altijd wel een verhaal. 

 

Ook thuis aan de slag met onze Junglemaatjes?

Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en krijg wekelijks nieuwe oefeningen toegestuurd!